250 € la 10,000 €

Noi am gasit 0 rezultate. Vezi rezultate
Rezultatele căutării

Izolatia casei – vata minerala bazaltica versus alte materiale de izolare

Postat de admin pe 12/12/2019
0

Izolarea casei cu vata minerala bazaltica nu este o noutate. Este recunoscuta pentru rezistenta termica, pentru faptul ca este inerta chimic si nu numai. Putini stiu ca aceasta nu contine formaldehide – un gaz cu miros intepator. De asemenea, vata minerala este ignifuga si absoarbe sunetul, deci poate contribui semnificativ la izolatia fonica.

Vata bazaltica poate fi folosita cu succes pentru izolatia peretilor, a podelelor, tavanelor, precum si a acoperisurilor, exterioarelor.

vata bazaltica izolatie termica

Stiati ca…

Vata minerala este produsa din roci. Poate varia ca si culoare, de la galben, verde la maro. Are o textura ca de lana, dar mai aspra si mai densa. Principalii sau competitori sunt polistirenul expandat, extrudat sau panourile din spuma. Desigur ca din punct de vedere al preturilor vata minerala este ceva mai scumpa per mp. Este un factor ce ii determina pe multi sa renunte la aceasta idee si sa opteze pentru o investitie mai mica, aparent cu aceleasi rezultate si avantaje de izolare termica.

Sa vedem si ce avantaje, respectiv dezavantaje are acest tip de material.

 

Pro vata bazaltica:

  • Poate fi aplicata pe orice tip de suprafata. Nu impune un echipament special pentru a lucra cu un astfel de material. Va fi aplicata astfel incat in 6 puncte sa aiba contact cu suprafata ce o inconjoara. Vor fi evitate zonele cu cabluri si tevi, fiind necesara taierea corespunzatoare.
  • Este inerta chimic si nu contine substante daunatoare. Nu este considerata cancerigena spre exemplu.

Dezavantaje:

  • Procedura de aplicare este migaloasa si dureaza, cu risc de a nu fi realizata corect.
  • Permite aerului sa treaca, astfel ca pe timp de iarna se ajunge destul de usor la condens.
  • Din punct de vedere al termoizolatiei, coeficientul de conductivitate termica este la o medie de 0,035 si 0,040 W/mK. Raportat la standardele actuale este mai putin decat necesarul.
  • La aplicare este nevoie de echipament de protectie pentru ca inteapa, poate provoca mancarimi.

Sa lamurim si alte cateva aspecte: se spune despre vata bazaltica ca favorizeaza aparitia mucegaiului. In fapt vata minerala bazaltica nu este o cauza pentru care apare mucegaiul, insa daca se va forma umiditate, inevitabil apare si mucegaiul – spre exemplu pentru ca nu a fost montata corect, pentru ca se vor forma crapaturi.

Din punct de vedere al impactului asupra naturii, vata bazaltica este un produs prietenos cu mediul inconjurator. Mare parte din continutul sau poate fi reciclat. Nu se poate spune ca va crea o bariera impotriva animalelor, a daunatoarelor precum rozatoare. Raman deci ca principale avantaje atenuarea sunetului si proprietatile sale ignifuge.

Cum ramane cu spuma poliuretanica?

Un material modern, inovator si popular pentru ca se pare ca este din ce in ce mai folosit. Spuma aceasta este de fapt o combinatie de doua tipuri de produse, care expandeaza pana la 100 de ori. Are marele avantaj de a fi posibil sa acopere chiar si cele mai mici crapaturi.

Exista doua variante, de la cea cu celula inchisa la cea cu celula deschisa. In primul caz vorbim despre o spuma mai compacta, dura, ce ofera izolatie superioara. Este folosita mai ales la izolatia mansardelor. in al doilea caz vorbim despre o spuma poroasa, ca un burete, moale si usoara. Aceasta va fi mai degraba folosita in poduri. Din punct de vedere al costurilor este pe aceeasi lungime de unda cu vata bazaltica.

Spuma trebuie aplicata exclusiv de catre profesionisti, iar costurile per total pot fi chiar mai mari, in functie de suprafata pe care o aveti de izolat.

In loc de concluzii

Nu se poate spune ca exista un material ca fiind cel mai bun. Alegerea depinde de la caz la caz. Conteaza aspectele pro si contra, precum si bugetul disponibil. In plus, luati in considerare si durata de viata a materialelor.

Pentru alte detalii, consiliere si ajutor va asteptam in cadrul paginii noastre, https://smarthomeconcept.ro/.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele

Call Now Button