250 € la 10,000 €

Noi am gasit 0 rezultate. Vezi rezultate
Rezultatele căutării

Cum functioneaza o pompa de caldura

Postat de admin pe 16/02/2018
0

 

Regimuri de functionare a pompelor de caldura

 

Regim de functionare monovalent

Pompa de caldura asigura integral necesarul de caldura al cladirii, fara a mai fi necesara o sursa suplimentara de caldura ( centrala termica pe combustibil solid, gazos, motorina GPL, etc. ). Acest regim de functionare se recomanda pentru cladirile noi, cu o izolatie buna, in care a fost montata incalzire in pardoseala sau in pereti si la care 90% din timpul aferent pentru incalzire temperatura pe tur nu depaseste 35 de grade.

Regim de functionare monoenergetic

Pompa de caldura va functiona in combinatie cu un echipament de incalzire suplimentar care utilizeaza tot energie electrica de exemplu rezistenta electrica, cazan electric. Acest regim de functionare se foloseste de exemplu la pompele de caldura aer-apa in cazul in care scade temperatura exterioara si pompa de caldura nu mai poate sa asigure singura incalzirea cladirii, la pompele de caldura sol-apa sau apa-apa in cazul in care se foloseste un boiler cu acumulare pentru prepararea apei calde si trebuie activata functia de protectie antilegionella prin incalzirea apei la 60 grade in cazul in care temperatura maxima pe care o poate genera pompa de caldura este de 55 grade, sau in cazul in care pompa de caldura se monteaza pe o instalatie existenta cu calorifere si ocazional in anumite perioade ale anului avem nevoie de temperaturi pe tur mai mari de 55 grade in cazul in care temperatura maxima pe care o poate genera pompa de caldura este de 55 grade si nu avem o alta sursa de energie in afara energiei electrice. Majoritatea pompelor de caldura vin echipate in varianta standard cu rezistenta electrica. Rezistenta electrica ne garanteaza ca indiferent de temperaturile exterioare avem permanent disponibil un supliment de putere pentru incalzire.

 

Regim de functionare bivalent

Vom avea cel putin doua surse de caldura, o pompa de caldura si un cazan cu lemn, pelleti, gaz, GPL, etc. Acest regim de functionare se recomanda de exemplu pentru cladirile vechi reabilitate termic dar care functioneaza cu calorifere dimensionate pentru o temperatura pe tur de peste 60 grade; in acest caz pompa de caldura va fi sursa principala pentru incalzire si a doua sursa de caldura va porni cand pompa de caldura nu mai este eficienta sau nu mai face fata sa incalzeasca singura cladirea.

 

Aplicatii cu pompe de caldura

 

Pompele de caldura au aplicatii nelimitate atat in domeniul rezidential cat si in domeniul industrial putand sa deserveasca de la o locuinta unifamiliala, o scoala, o hala, o fabrica, un spital pana la un cartier sau o localitate.

 

Cu o pompa de caldura se pot asigura urmatoarele:

– incalzirea cladirilor prin intermediul radiatoarelor, ventiloconvectoarelor, incalzire in pardoseala si in pereti, temperarea miezului de beton

– preparare apa calda menajera

– incalzirea apei din piscina

– ventilatie, dezumidificare si aport de aer proaspat cu recuperarea caldurii din aerul viciat evacuat

– racirea cladirilor prin intermediul ventiloconvectoarelor, racire in pardoseala, in pereti si in tavan, racire prin temperarea miezului de beton.

 

Racirea se poate realiza in doua moduri:

– racirea activa (Active Cooling) se realizeaza cu functionarea compresorului si prin inversarea modului de functionare a pompei de caldura, condensatorul devine vaporizator si vaporizatorul devine condensator, caldura este extrasa din cladire si este transferata sursei de caldura ( pamant, apa, aer ) sau este utilizata pentru preparare apa calda sau pentru incalzirea apei din piscina. Racirea activa este recomandata in instalatii care folosesc de exemplu ventiloconvectoare deoarece putem sa obtinem temperaturi pe tur si de pana la +7 oC. Daca dorim sa facem si racire activa, trebuie sa montam o pompa de caldura cu ciclu reversibil special fabricata pentru racire activa, diferita fata de o pompa de caldura care face doar incalzire si dupa caz sa comandam si sa montam accesoriile necesare pentru racire activa.

– racirea pasiva (Natural or Passive Cooling) se realizeaza fara functionarea compresorului, transferand caldura din cladire direct catre sursa de caldura (pamant, apa, aer ) folosind doar energia consumata de o pompa de circulatie. Capacitatea de racire pasiva depinde foarte mult de nivelul de temperatura al sursei de caldura. Racirea pasiva este recomandata pentru instalatii care folosesc de exemplu racirea prin suprafete radiante ( pardoseala, pereti, tavan ) deoarece putem sa obtinem temperaturi pe tur in jur de +17 oC, suficient pentru acest tip de instalatie. Daca dorim sa facem si racire pasiva, trebuie sa montam o pompa de caldura care are automatizarea si functiile necesare pentru racire pasiva, diferita fata de o pompa de caldura care face doar incalzire si dupa caz sa comandam si sa montam accesoriile necesare pentru racire pasiva.

Indiferent de varianta de racire, trebuie montata o automatizare suplimentara care tinand cont de temperatura si umiditatea ambientului, previne formarea condensului pe tevile instalatiei.

Sursa:

http://www.spatiulconstruit.ro/articol/cum-functioneaza-o-pompa-de-caldura-object_id=18500

 

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele

Call Now Button